Klaas Knaap

Biografie


Klaas Abraham Knaap,

molenaarszoon, werd geboren op 21 juni 1947 in Zaandam, als tweede zoon van Klaas Knaap en Elisabeth van der Steen. Hij groeide op in de Zaanstreek, genoot onderwijs in Koog aan de Zaan en Wormerveer en ging al op 14 jarige leeftijd aan het werk bij de ZBB te Koog a/d Zaan. (Zie ‘Van Leeghwater tot Zaankanter’.) Knaap begon in de jaren ’70 met schrijven. Het manuscript van ‘VERBOND MET DE WIND’, bleef 10 jaar op de plank liggen. Pas in 1986 verscheen deze historische streekroman en werd een Zaanse bestseller. (Helaas uitverkocht)


Klaas Knaap peuter Klaas Knaap 12 jaar Klaas Knaap 14 jaar

V.l.n.r. Klaas 2 jaar (links broer Wim), Klaas 12 jaar, Klaas 14 jaar


In 1999 werd dat boek gevolgd door een autobiografisch werk met jeugdherinneringen, ‘VAN LEEGHWATER TOT ZAANKANTER’. Vanuit dit laatste boek namelijk hoofdstuk 33, ‘Aan het werk’, werd zoveel materiaal geput, dat een boek over de historie van het Zaans Veem, geoorloofd leek. Dit werd Knaap z’n derde boek. Het boek is vrijwel uitverkocht. Enkele laatste exemplaren zijn te bestellen via de schrijver. (€ 16,90 per stuk)
Het boek 'Het Veem' is nog verkrijgbaar bij Bruna Zaandam.


Knaap deed en doet meer dan schrijven. Om zijn achterstand door het verlaten van de V.G.L.O in te lopen, volgde hij jarenlang avondopleidingen. Hij behaalde in 1965 de A.J. Romeijnprijs, als beste leerling van de handelsavondschool, aan het Lyceum in Zaandam, gevolgd door Praktijkdiploma’s; Nederlands, Engels en Duits. Daarnaast slaagde hij in 1978 voor het N.V.M diploma Makelaar O.G. Helaas stortte kort daarop de huizenmarkt in, zodat Knaap besloot bij Zaans Veem te blijven werken. Zijn ideaal, ‘een eigen makelaarskantoor’, ging om die reden niet door. Begin jaren ’90 behaalde hij z’n expediteursdiploma.


In de jaren 1970-1990 was Klaas een bekend Zaans kortebaan schaatser. Hij behaalde verschillende titels bij lokale ijsverenigingen, zoals de Noordster in Wormerveer. Hij werd tweemaal reservekampioen van De Zaanstreek, eenmaal achter John Olof en andermaal achter Jan Rol, in Westzaan. Hij werd ook twee keer reserve kampioen van Het Gewest: Noord-Holland/Utrecht, in deze categorie. Zijn snelste tijd op de 160 meter was: 13.9 seconden, in Assendelft gereden. Hij reed verschillende malen de Nederlandse kampioenschappen korte baan, in o.a. Lekkerkerk, Groningen en Heerenveen, op de kunstijsbaan, toen deze nog niet overdekt was. Hij werd eenmaal zevende van Nederland. In 1986 en 1997 reed Klaas met succes de Elfstedentocht.


Verder vestigde hij als veteraan twee baanrecords op de Jaap-Edenbaan in Amsterdam op de zogenaamde supersprint. Op 4 maart 1990 reed hij 11.04 sec. op de 100 meter en op 19 december 1992 reed hij 28.08 sec. op de 300 meter. Het zijn baanrecords die tot 2006 niet werden verbeterd. Het record op de 100 meter is nog steeds niet verbeterd. Klaas schaatst fietst en skeelert nog regelmatig en wil dit, zolang het gaat, volhouden.


Op 11 september 1980 werd Klaas secretaris van Vereniging Schaats Trainingsgroep Zaanstreek, een zeer actieve trainingsgroep met 300 leden, die al 26 jaar voor een kunstijsbaan in Zaanstad pleit. In 1998 trad hij af als secretaris en werd aansluitend voorzitter van de vereniging, op 23 september 1998. Die functie bekleedde hij tot september 2006. Dat jaar werd hij tot erelid benoemd. Knaap is tevens sinds begin jaren ’80 penningmeester bij de brandweer Kring 8 Kalf, in Zaandam, een onderdeel van Brandweer Zaanstad.
Klaas werd in september 1983 en 1984 wielerkampioen van de Zaanstreek van de brandweer, op de wielerbaan van DTS in sportpark Kalverhoek.
Hij werd in juni 2007 voorzitter van gemengd koor 'De Schorredijckers' uit Krommeniedijk, in welk koor hij samen met partner Regina Klarenbeek zingt. Het koor geeft minimaal eenmaal per jaar een concert, veelal rond Kerst. Klaas heeft inmiddels enkele Nederlandstalige songteksten geschreven, waarbij zijn zoon Jeroen de muziek bij de teksten maakte. Een videoclip van het liedje 'We varen samen weg', is te zien via deze website. © Klaas Abraham Knaap.


Hij volgde van 1977 tot 1979, samen met zijn vrouw Marianne, schilderles bij Gerrit Woudt, de bekende Zaanse kunstschilder.
In twee jaar tijd maakte Klaas een aantal olieverfschilderijen en tekeningen. Hieronder twee van zijn werken.


Visser Walst op het Zoekerweid

'Visser Walst op het Zoekerweid'

Wintergezicht op de Dinkel

'Wintergezicht op de Dinkel'


In 2007 werkte Klaas Knaap 44 jaar bij Furness Logistics Zaandam BV, waar hij in 2003 facilitair manager werd. Furness is het bedrijf waarin Zaans Veem B.V., in 1999 opging. Helaas verbrandde het distributiecentrum van Furness op 3 juli 2003. De brand was landelijk nieuws, omdat men met militaire blushelikopters de brand bestreed. Het bedrijf vond onderdak bij moederbedrijf Frans Maas Amsterdam in het Westelijk havengebied in Amsterdam, nabij Ruigoord en heet sinds 2 januari 2007 DSV Solutions Zaandam b.v. Klaas stopte, na 46 jaar werken op 1 augustus 2007 en ging met pre-pensioen. Invulling van de vrije tijd is geen probleem, omdat hij vele hobby's heeft.
Klaas woont sinds januari 2003 in Jisp, samen met zijn partner Regina Klarenbeek.


De schrijver.
Klaas Abraham Knaap.